Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 vilayette Aka bir yıkıma neden olan zelzeleye ait, “Toplam prestiji ile baktığımızda 2 bin 379 hayatını kaybeden vatandaşımız var, 14 bin 483 yaralı ve 4 bin758 yıkılan yapı mevcut” dedi.
Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan olmak üzere 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde yaşanan sarsıntının akabinde AFAD genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay açıklamalarda bulundu. Şu anne kadar yıkıntı altında 2 bin 379 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 14 bin 483 yaralı ve 4 bin 758 yıkılan binanın var olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Bir de ihbarlar var, 1459 da ihbarlar var. Bunlar şimdi teyit edilebilmiş değil. Sizlerle evvelden paylaşılan 6 bin 217 sayısı teyit edilemeyenler de iç edildiğinden Dolayı olmuştur. Hasebiyle teyit edilen sayılarla devam edelim 4 bin 758 ile devam ediyor olacağız. Yine enkazdan çıkartılandan baktığımızda da 7 bin 840 vatandaşımız enkazdan çıkartılmış durumda. Bu da hoş haberimiz. Arama kurtarmada alanda vilayetler itibariyle 11 bin 022 arama kurtarma grubumuz mevcut. Bunların Maraş’ta 2 bin 353, Osmaniye 1549, Gaziantep 1306, Hatay 1625, Malatya 1026, Şanlıurfa 566, Diyarbakır 360, Adıyaman 826, Kilis 101, Adana 438. İlçeler prestijiyle da baktığımızda da Anlatım ettiğimiz sayılara iç aslında. Hatay İskenderun’da 229, Kırıkhan’da 625’e Yekün Romanya ve İsviçre’den gelen 180 Benlik grup de dahil. Antep’te Şehitkamil’de 111, Nurdağı’nda 315, Nizip’te 15, Islahiye 175 yolda olan ve destek ettiğimiz ve Yurt dışından gelen arma kurtarma takımları. 284 bin 519 şahıs şu anda ulusal Eğitim Bakanlığı yurtlarına, pansiyonlarına, öğretmenevlerine, okullara yerleştirilmiş durumda. 52 bin 304 şahıs de KYK yurtları, spor salonları, gençlik merkezlerinde. Yekün da 338 bin şahıs yerleştirilmiştir” diye konuştu.
“Kahramanmaraş merkezde elektrik gücü denetimli olarak verilmeye başlandı”
Taşınabilir trafo sistemlerinin bölgede kurulduğunu aktaran Oktay, “Depremin yaşandığı bütün Vilayet ve ilçelerde beslenme takviyelerimizi sürdürüyoruz. 6 trafo merkezimiz şu anda hizmet veremez durumda. öteki trafolarımızda sorun yok. Arızalı olan 6 trafomuzun ikisi yarım durumda çalışmakta. öbür 5 trafoda ağır hasar olduğu için çalışamaz durumda. Jeneratör yakıtı ve akaryakıtı tankerlerle sağlıyoruz. Kahramanmaraş merkezde elektrik gücü denetimli olarak verilmeye başlandı. İlçeler bazında netleşmiş değiliz. Çalışmalarımız devam ediyor” biçiminde konuştu.
“Doğal gazın olmadığı bölgeleri soba ve gibisi ısınma araçlarıyla destekliyoruz”
Bölgede 10 bin 718 baz istasyonunun çalışır durumda olduğunu Anlatım eden Oktay, “Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş’ta doğal gaz anne iletim noktalarında 6 farklı kırılma ve kopma mevcut. Bunların onarılma çalışması sürüyor. İrtibatın sağlanması için baz istasyonlarımıza jeneratörlerle elektrik veriyoruz, elektriği gelen yerlerde baz istasyonlarımız ayağa kalkmış oluyor. Ulaştırmada da çok tipi nedeniyle birtakım yolların kapanması işimizi zorlaştırıyor fakat kar küreme araçları yolları Daimi olarak açıyor. Birçok ülkeden arama kurtarma ve medikal manada dayanak geliyor. Yardımların gereksinim bölgelerine sevkine devam ediyoruz. doğal gazın olmadığı bölgeleri soba ve gibisi ısınma araçlarıyla destekliyoruz. Bölgedeki bütün barajlarımız denetimden geçirildi. Yalnızca, Malatya Sultansuyu Barajı’mızda Sorun var. Burada çatlaklar oluştuğu için Tedbir emelli su tahliyesine başlayacağız” sözlerini kullandı.
Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan olmak üzere 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde yaşanan zelzelenin akabinde AFAD genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay açıklamalarda bulundu. Şu anne kadar yıkıntı altında bin 541 vatandaşın hayatını kaybettiğini 9 bin 733 yaralı ve 3 bin 471 yıkılan binanın var olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Gece prestiji ile bugün Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki sarsıntının akabinde artçı zelzeleler devam ederken ne yazık ki ikinci Müstakil sarsıntısı yaşadık. Esasen onu da ilan edip kamuoyu ile paylaştık. İkinci olarak Müstakil 7.6 büyüklüğünde Elbistan-Ekinözü merkezli zelzele yaşadık. İki zelzele ile alakalı 145 artçı zelzele yaşadık, bunların 3’ü 6 büyüklüğünden fazla, 5 ve 6 ortasında 15 sarsıntımız var. Tekrar çalışmalarımız sık aralıklar ile sizlerle paylaşıldı. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere anbean çalışmaları takip etti. Cumhurbaşkanımız makul bir müddet burada uyum merkezinde çalışmalarını yürüttüler sonrasında külliyede fiilen afet idaresinin başında. Bakanlarımız 10 vilayette hem Vilayet hem de ilçe merkezinde faaliyetlerini yürütüyorlar. Yine hayatını kaybedenleri, yaralıları ve yıkılan yapı sayılarını güncelleyecek olursak. Kahramanmaraş’ta 234 kaybımız var, bin 700 yaralımız Mevcut 310 yıkılan binamız var. Hatay’da 520 can kaybımız var, 700 yaralı ve bin 278 yıkılan bina, Osmaniye’de 205 hayatını kaybeden vatandaşımız, bin 3 yaralı ve 101 yıkılan bina, Adıyaman’da 20 kaybımız, 200 yaralımız, 600 yıkılan binamız var, Şanlıurfa’da 30 kaybımız bin 71 yaralı, 201 yıkılan bina, Gaziantep’te 309 kaybımız, bin 597 yaralı ve 581 yıkılan bina, Kilis’te 13 kaybımız, 244 yaralı ve 50 yıkılan bina, Adana’da 58 kaybımız, 720 yaralı ve 54 yıkılan bina, Malatya’da 106 kayıp, bin 941 ve 300 yıkılan binamız, Elazığ’da da 6 yıkılan binanın olduğunu öğrendik. Yekün prestiji ile baktığımızda bin 541 hayatını kaybeden vatandaşımız var, 9 bin 733 yaralı ve 3 bin 471 yıkılan yapı mevcut. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. bütün gruplarımız gerek merkezde gerekse her vilayette bütün çabayı bakanlıklarımız, ilgili ünitelerimiz, valiliklerimiz, kaymakamlıklarımız, köylerimize kadar ve tıpkı halde STK’lar, Mahallî idarelerimiz Tüm güçleri ile alanda efor göstermekteler” tabirlerini kullandı.
“Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen arama-kurtarma gruplarının birden fazla Hatay’a geçmiş durumda”
Afet bölgelerinde AFAD başta olmak üzere 9 bin 698 arama-kurtarma işçisinin bulunduğunu lisana getiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şu tabirlere yer verdi:
“Şu Lahza prestiji ile alanda Yekün 9 bin 698 arama-kurtarma işçisi bulunmakta. Bunlar, gerek AFAD’tan gerek JAK’tan gerek PAK’tan gerek DAK’tan gerekse Emniyet korucularımızdan gerekse ulusal Eğitim Bakanlığı’nda da oluşan arama-kurtarma işçileri var. ulusal Eğitim Bakanlığı’ndan gelen arama-kurtarma takımlarının birden fazla Hatay’a geçmiş durumda. Yine 14 bin 720 işçi ile dayanak gönüllüleri iç alandayız. Lahza prestiji ile bunlar Gerekli takım ekipman ve gereç ile birlikte.”
“Yeni kazalara, yeni afetlere sebebiyet vermemek için olabildiğince hisli davranıyoruz”
zelzele sebebi ile afet bölgelerine kara yolu ile ulaşımda aksaklıkların yaşandığını aktaran Oktay, “Bizim için acil olan, barınma, beslenme ve güç kaynağının bölgeye ulaşım kuralları. Bizde bir taraftan arama-kurtarma ve her türlü afetle uğraş ile ilgili çalışmalarımızı yürütürken yeni kazalara, yeni afetlere sebebiyet vermemek için olabildiğince hisli davranıyoruz. Hava kaidelerinden Dolayı hava araçlarının kullanılması konusunu kastediyorum. Tekrar karada da muhakkak bölgelerde, Osmaniye Nurdağı, Narlı, Malatya Yazlıhan, Adıyaman Çelikhan, Sürgü’de kapalı yollarımız var. Münasebetiyle gereçlerin yerlerine ulaştırılası ile alakalı işimizi zorlaştırıyor Ama servis güzergahları kullanmaya çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Lahza prestiji ile 6 vilayette yalnızca 11 trafo merkezinde elektrik verilemediğini lisana getiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, öbür vilayetlerin tamamına denetimli olarak elektrik verildiğini söyledi. Yıkılan binalar ve sokakta külfet olan yerler varsa burada Yeniden valiliklerle ve ilgili ünitelerle denetimli olarak elektrik sağlandığını belirtti.
“Tüm kapasiteyi barınma alanı olarak kullanacağız”
ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in eğitim öğretime verilen 1 haftalık Uzaklık verildiği açıklamasını hatırlatan Oktay, “Okullar 13 Şubat’a kadar tatil edildi. Münasebetiyle bu okullarımızla alakalı gerek yurtlarda, pansiyonlarda, öğretmenevlerinde, kapalı spor salonlarının tamamı barınma maksatlı pahalandırılacak. Yine 12 ili kapsayan üniversitelerimizde YÖK eğitime Uzaklık vermiş durumda. Bununla birlikte, üniversitelerin gerek Yurt kapasiteleri gerekse kapalı spor salonları gerekse Müsait olan binaları barınma için pahalandırılacak. Afet bölgesi dışındaki vilayetlerdeki üniversiteler, Konya, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Sivas, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Mardin, Bingöl ve Antalya’daki bütün kapasiteyi barınma alanı olarak kullanacağız” diye konuştu.
“Bazı yapısal olmayan, yüzeyde çatlakların olduğunu gördük”
Afet bölgesindeki barajların denetimlerinin ilgili kurumlarla yürütüldüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Bölgedeki bütün barajlar, DSİ tarafından denetlendi. Kimi yapısal olmayan, yüzeyde çatlakların olduğunu gördük. Bu çalışma Önemli halde devam ediyor. Rastgele bir Problem olması halinde orada da hazırız” dedi.
Ayrıyeten, afet bölgelerinde vatandaşların fırınlardan ekmeklerini fiyatsız halde alabileceklerini lisana getiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, bölgedeki fırınlar ile Gerekli uyumun sağlandığını söyledi.
Yorum Yok