İŞKUR’da usulsüzlük soruşturmasının detayları belli oldu

Tercih Rehberleri, Yabancı Dille Eğitim Veren Okullar Oca 08, 2023 Yorum Yok

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Hatalar Ofisince yürütülen soruşturma kapsamında yapılan ihbarlar ve elde edilen bilgiler sonrasında İŞKUR genel Müdürlüğünde çalışan kimi memurların ihale yoluyla düzenledikleri Uğraş edindirme ve işbaşı eğitim programlarında usulsüzlükler yaptığı belirlendi.

Memurların, Düzmece evraklarla kursa katılmayan şahıslara ödemeler yapılmasını sağladığı, kurumun bu yolla 2014-2018 yılları ortasında 20 milyon lira ziyana uğratıldığı tespit edildi.

İŞKUR müfettişi tarafından hazırlanan raporda usulsüzlük yapılarak “ihaleye fesat karıştırma”, şüphelilerin tape kayıtlarından da “rüşvet” cürümlerinin işlendiği anlaşıldı.

Soruşturma kapsamında, Şahit ve müşteki beyanları, müfettiş ve kriminal raporlar, yapılan tespitler ve elde edilen kanıtlar doğrultusunda organize biçimde devinim eden şüphelilerin “suç işlemek maksadıyla örgüt kurma ve örgüte Üye olma”, “nitelikli dolandırıcılık”, “resmi evrakta sahtecilik”, “rüşvet” ve “ihaleye fesat karıştırma” cürümlerini işlediği tespit edildi.

– Koşulları uymamasına Karşın ihalelere katılmışlar

Soruşturma kapsamında, yönetici yahut ortakları ortasında terörle iltisaklı bireylerin bulunduğu şirketlerin kurallara Müsait olmamalarına Karşın İŞKUR ihalelerine katıldıkları, ihale şartnamelerinin kuşkulu firmaları Tanım eder biçimde tanzim edildiği, ihalelerin de dönüşümlü olarak yönetici/ortakları birebir yahut birbiriyle irtibatlı firmalara verildiği belirlendi.

Sahte kursiyer listeleri ve Düzmece eğitmen imzalarıyla gerçekte düzenlenmeyen ihalelere mevzu eğitimlerin yapılmış üzere gösterildiği, bu manada eğitmen listesinde ismi geçen çalışanın imza/yazı örnekleri üzerinden yapılan kriminal incelemede dokümanların tamamının Düzmece olduğu anlaşıldı.

– İŞKUR’un kursuna gitmemelerine Karşın eğitim almış üzere maaş verilmiş

Terörle iltisaklı bireylerin İŞKUR’un rastgele bir kursuna gitmemesine Karşın gerçekte düzenlenmeyen eğitimlere katılmış üzere gösterilerek haksız maaş ödemesi almalarının sağlandığı belirlendi.

Bu yolla temin edilen paranın terör örgütlerinin kelamda üniversite sorumluları olan ve “abi/imam” diye tabir ettikleri şahıslara teslim edildiği, bu bireylerin örgütsel Tedbir kapsamında takibe hassas halde Nakit alışverişlerini saklılık çerçevesinde yaptığı ortaya çıktı.

– Şüphelilerden 6’sı Yurt dışında

Soruşturmada, 24 başka kabahat aksiyonuna katıldığı anlaşılan 21’i İŞKUR çalışanı, 17’si şirket-firma yetkilisi, 13’ü Düzmece kursiyer ve 7’si yöntemsiz kursiyer ve kimlik temin edenlerden oluşan 58 kuşkulu hakkında gözaltı kararı verildi.

Bunun üzerine harekete geçen Mali Hatalarla Gayret Şube Müdürlüğü grupları, İstanbul merkezli 10 vilayette düzenledikleri eş vakitli operasyonda 37 şüpheliyi yakaladı.

Operasyonlarda 6 şüphelinin Yurt dışında olduğu, 1 şüphelinin cezaevinde bulunduğu tespit edilirken, 13 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir