Karadeniz gazı karaya bağlandı: 700 milyar dolarlık dev enerji

Tercih Rehberleri, Yabancı Dille Eğitim Veren Okullar Kas 19, 2022 Yorum Yok

Karadeniz gazının bir etabı daha tamamlandı. Sakarya Gaz Alanı’nda bulunan ve Yekün büyüklüğü 540 milyar metreküp olan doğal gazı deniz altından karaya taşıyacak 170 kilometrelik boru sınırının serim süreci tamamlandı. Bugünkü piyasa pahası 700 milyar doları bulan doğal gaz rezervinin hanelere ulaştırılması için uzun müddettir ağır mesai harcanıyor. Karadeniz gazının önümüzdeki Yıl mart ayının sonuna kadar meskenlere ulaştırılması hedefleniyor. Çalışmalarda artık sona yaklaşıldı. Sakarya Gaz Alanı Geliştirme Projesi kapsamında deniz tabanına inşa edilen üretim tesisi ve gaz kuyularının denetimini yapacak, bütün bilgi akışını sağlayacak olan 170 kilometre anne Kordon Bağı Çizgisi’nin serim süreçleri muvaffakiyetle tamamlandı.

İLETİM SİSTEMİ TAMAM

Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın karaya çıkış noktası olan Filyos Gaz Sürece Tesisi’nde incelemelerde bulunan Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kara ve denizde boru serim sürecinin bittiği muştusunu verdi. Dönmez, gelinen nihayet noktayı şu halde kıymetlendirdi: “Karadeniz gazının taşınacağı 170 kilometrelik 16 inçlik boru sınırı ile Tekrar ona Yardımcı olmak üzere kimi kimyasalların üretim alanına taşınmasıyla ilgili 10 inçlik öteki sınırının üretim süreci tamamlandı. Ayrıyeten BOTAŞ’ın buradan alacağı gazı Ulusal sisteme taşıyacak kara noktasının da serimi bitti.”

MART 2023’TE EVLERDE

Filyos Gaz Sürece Tesisi’nde de süreçlerin yaklaşık olarak yüzde 80’inin tamamlandığı bilgisini paylaşan Dönmez, karada çalışan Amele sayısının 5 bin 500 olduğunu ve 7 gün 24 saat temeliyle çalışıldığını Anlatım etti. Dönmez, deniz tarafında 2 bin 50 kişinin çalıştığını, şu anda 51 geminin denizde operasyonu planlanan biçimde inançla ilerletebilmek için efor sarf ettiğini lisana getirdi. Denize indirecekleri en Aka ekipmanlardan ‘Manifold’ ismi verilen kuyu gazı toplayarak dağıtan ekipmanın limanda olduğunu açıklayan Bakan Dönmez, “280 tonluk bir modül, biz bunu gemiden aşağı indireceğiz ve su altında yere yerleştireceğiz” dedi.

Deniz altında farklı hedeflerle kullanılacak olan üç boru çizgisini birleştiren manifoldun montajı yakın vakitte yapılacak. Sakarya Gaz Alanı’ndaki tespit edilen 10 kuyudan 9’unun sondajı bitti. Denizdeki gazı üretim haznesine iletecek 10 kuyu başı vanasından 5’i yerine yerleştirildi. Hala 3 sondaj gemisi, 9 anne inşaat ve montaj gemisi Amel yüküne nazaran sayıları 20-30 ortasında değişen takviye gemisi alanda çalışıyor. Yüzde 80 oranında üretimi tamamlanan Filyos tesisinin de tamamlanmasıyla Mart 2023’te doğal gaz hanelere ulaştırılacak. Akabinde da gaz Mart 2023’te sisteme verilerek konutlarda kullanılmaya başlanacak.

25-30 YIL YETECEK KAYNAK

  • Sahadaki keşifle Birlikte ülkeye 25-30 Yıl yetecek bir kaynağa ulaşılmış olduğunu Anlatım eden Fatih Dönmez, “İlk etapta günlük 10 milyon metreküple başlayacağız. 2023 yılındaki gaye üretimimiz bu. Sonra Tekrar alanda hem deniz tarafında hem kara tarafında kapasite artış çalışmaları devam edecek. 4 Yıl sonra günlük 40 milyon metreküpe çıkmış olacağız. O sayı prestijiyle baktığımızda aslında konutlarda kullanılan gazın tamamını Karadeniz’den üretebilir hale geleceğiz” dedi.

Aralıkta fiyat değişikliği yok

Türkiye’nin 100’üncü yılında Karadeniz gazının bütün milleti hem ısıtacak hem aydınlatacak duruma geleceğini söyleyen Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bizim en Aka amacımız yıllardır güçteki dışa bağımlılığımızı daima azaltmak oldu” dedi. Tuz Gölü ve Silivri gaz depolarının da yüzde 100 dolu durumda olduğunu Anlatım eden Dönmez, nihayet yıllarda Trans Anadolu doğal Gaz Boru Çizgisi (TANAP) ve TürkAkım üzere birçok ülkeden yeni kaynak notaları oluşturarak sisteme aldıklarını söyledi. Kış mevsiminde bir kahır yaşanmayacağını Anlatım eden Dönmez, aralık ayında doğal gazda bir fiyat değişikliği olmayacağını vurguladı.

Burak Karaca

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir