Bir milli savunma hikayesi: ABD vermedi 36 ayda biz yaptık

Tercih Rehberleri, Yabancı Dille Eğitim Veren Okullar Oca 09, 2023 Yorum Yok

Geçen hafta test imgeleri paylaşılan ulusal Dikey Atım Lançer Sistemi’nin (MİDLAS) altından ulusal savunma atılımının özeti üzere bir muvaffakiyet kıssası çıktı. Alınan bilgiye nazaran Türkiye hem kendisi için ürettiği hem de Ukrayna, Pakistan üzere ülkelere ihraç ettiği I sınıfı fırkateynlerde kullanılmak üzere ABD üretimi MK-41 VLS dikey atım sistemleri satın almak istedi. Lakin ABD, esere ihraç lisansı vermeyi reddetti. Yeni sistemin kullanılacağı fırkateynlerin ihraç edilmesine Mani koydu.

DIŞARIDAN TEMİNİ 30 AY

Bu gelişme üzerine alternatif arayışına geçildi. Öbür ülkelerden muadil sistemin temininin en az 24-30 ay ortasında Vakit alacağı anlaşılınca sistemin yerli imkanlarla üretilmesi için çalışma başlatıldı. 2020 yılı Mayıs ayında start veren ROKETSAN, TSK’nın gereksinimleri ile ilgili tahlil çalışmalarını Yıl içerisinde tamamladı. 2021 yılının Aralık ayında da hazırlanan dizayna nihayet rötuşları yapılarak prototipleme sürecine geçildi. Öbür ülkelerden temin için bile 30 ay üzere bir müddet gerekirken, ROKETSAN tasarım, geliştirme ve doğrulama süreçleri iç 36 ay üzere bir müddette MİDLAS (Milli Dikey Atım Lançer Sistemi) ismi verilen projeyi tamamladı. 28 Kasım 2022’de birinci prototip ile Aksaray’da test gerçekleştirildi. Proje, testi muvaffakiyetle geçti.

2023’TE ENVANTERDE

Şimdi sıra, MİDLAS’ın I sınıfı fırkateynlere monte edilmesine geldi. MİDLAS 2023’ün birinci çeyreğinde I sınıfı fırkateyne entegre edilecek. Bundan sonraki süreçte geminin radar, bilgi bağı ve Cenk Yönetim sistemi ile MİDLAS’ın entegrasyonu sağlanacak. Bu testlerin akabinde MİDLAS 2023 yılında envantere girecek. Böylelikle Türkiye, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yılında ulusal lançer ile ulusal hava savunma füzesi fırlatma yeteneğine kavuşmuş olacak.

Milli mühimmat kullanılacak

MİDLAS ile Bir arada Türkiye, lançer üreten sayılı ülkelerden birisi olacak. Sistem 8 hücreden oluşacak ve her hücreden birbirinden farklı mühimmatlar atılabilecek. Sistemde birinci etapta HİSAR-D RF füzeleri kullanılacak, ilerleyen periyotta ise Atmaca, Siper Blok1 ve öteki ulusal mühimmatların MİDLAS’a entegrasyonu sağlanacak. Sistemin üs/liman korunması için karada konuşlu versiyonları üzerinde de çalışmalar devam ediyor.

Burak Doğan

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir