2023 Yılı Alan Değişikliği Takvimi ve Duyurusu Ne Zaman Yayınlanacak?

Tercih Rehberleri, Yabancı Dille Eğitim Veren Okullar Oca 20, 2023 Yorum Yok

MEB Meydan değişikliği Amel ve süreçleri için geçen Yıl 30 Aralık 2021 tarihinde 2022 Öğretmenlerin Meydan değişikliği takvimi yayımlamış, akabinde 7-11 Şubat 2022’de müracaatların sistem üzerinden alınması ve onay süreci gerçekleştirilmiş, 21-25 Şubat’ta tercih müracaatlarının alınması ve eğitim kurumu müdürlüklerince onaylanması yapılmış, atamalar 1 Mart’ta, misyondan ayrılma ve yeni vazife yerine başlama süreçleri ise 17 Haziran prestijiyle gerçekleştirilmişti.

Diğer taraftan, ulusal Eğitim Bakanlığı Kuruluş İdari Konsey Çalışma Toplantısında “-2022 yılı içerisinde öğretmenlerin Meydan değişikliği Amel ve süreçlerine ait rehber ve İlan yayımlanmalı; Meydan değişikliği süreçleri a tama takvimine iç edilmelidir.” talebi ve sendikaların MEB’e bu mevzuda davette bulunmasına Karşın Ocak ayının üçüncü haftasına gelmemize Karşın rastgele bir takvim ve bir İlan yayımlanmamıştır.

Sürecin 2023 Yarıyıl Tatili Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Tercih Müracaatlarına öncelik verildiği için ertelendiği kanaatindeyiz. Mazerete Bağlı Yer Değiştirme de Tebligat ve İlişik Kesme Süreçleri 20 Ocak 2023 tarihinden itibaren yapılacağından bu tarihlerde göz önünde bulundurularak 2023 Yılı Meydan Değişikliği Takvimi ve Duyurusunun yayınlanması beklenmektedir.

“Alan” Bakanlık tarafından belirlenen ve Namzet Muallim ve öğretmenlerin mezun oldukları yükseköğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri alanları Anlatım etmektedir.

“Alan değişikliği” ise Öğretmenlerin, Bakanlıkça belirlenen ve mezun oldukları yükseköğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri Öbür alanlara geçişlerini Anlatım etmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Nakil ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler” başlıklı 60. hususunda şu kararlar bulunmaktadır:

“Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler
UNSUR 60 – (1) Bakanlıkça Müsait görülmesi halinde; tahsiline Müsait alanı dışında bir Öbür alana atanan öğretmenler, tahsilleri aniden Çok alana atanmaya kaynak olan öğretmenler ile Öbür bir alanda yükseköğretimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yükseköğrenimlerinin atanacakları alana Müsait olması kaydıyla, Bakanlığın kararına nazaran mezuniyetleri prestijiyle atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilir.
(2) Meydan değişikliği isteyen öğretmenlerin Meydan değişiklikleri, Vilayet içinde tercihleri de dikkate alınmak suretiyle alanlarında gereksinim duyulan eğitim kurumları olacak biçimde hizmet puanı üstünlüğüne nazaran yapılır. Hizmet puanlarının eşit olması durumunda öğretmenlikteki hizmet müddeti daha Çok olana öncelik verilir.
(3) Meydan değişikliği süreçleri Bakanlıkça belirlenecek takvim çerçevesinde yapılır.”

Bu kararlara nazaran Bakanlıkça Müsait görülmesi halinde;

1-Öğrenimine Müsait alanı dışında bir Öbür alana atanan öğretmenler,

2-Öğrenimleri apansız Çok alana atanmaya kaynak olan öğretmenler,

3-Başka bir alanda yükseköğretimi bitiren öğretmenler,

adaylıklarının kaldırılmış olması ve yükseköğrenimlerinin atanacakları alana Müsait olması kaydıyla, Bakanlığın kararına nazaran mezuniyetleri prestijiyle atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebileceklerdir.

Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenlerde talep edilen bu hususta bir İzah yapması Müsait olacaktır.

Ahmet KANDEMİR

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir