Sıfır ve 2. el araba satışlarının düşüş gösterdiği bugünlerde Müşteri ve satıcı ortasında fiyat uyuşmazlığı yaşanıyor. Ticaret Bakanlığı’nın 6 ay ve 6 bin kilometre koşuluyla 2. el otoda fiyatlarda ortalama yüzde 15 gerileme yaşanırken, hala sıfır araca yakın seyrediyor. Fiyatları düşürmemekte ısrar eden galericiler ve satın alırken ÖTV indirimi bekleyen vatandaşların karşılıklı direnişe geçerek ‘bekle gör’ siyaseti uyguluyor.
PİYASA DURGUNLAŞTI
Haziran’da 1 milyon adedi geçen araç bölümü Temmuz’da 647 bin adet olurken ve Ağustos’ta 748 bin adet olarak bilgilere yansıdı. Ağustos’taki artışta ise 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesinin tesiri görüldü. Geçen yılın birebir devrinde ise Haziran’da devranı yapılan araç sayısı 842 bin adet iken Temmuz’da 666 bin adet ve ağustosta 800 bin adet olarak gerçekleşti. Ağustos’ta trafiğe araba, kamyon, kamyonet, traktör ve motosiklet tiplerinde 111 bin yeni araç kaydı yapıldı. İkinci eldeki kayıp ise datalara yansıdı. Satışta aşağı taraflı devinim devam ederken, al-sat yapanlar sakinlikten şikayet etti.
FİYATLAR çok YÜKSEK
Çip krizinin akabinde arz eksikliğini fırsata çeviren galericiler sıfır araçla 2. el ortasındaki fiyat makasını kısa müddette kapatırken, Vakit vakit Dizi beklemek istemeyen müşteriye sıfırdan daha değerliye satıyordu. İkinci el fiyatlarının tüketicinin gözünde hala istenilen düzeyde olmaması ve ÖTV indirimi söylentileri piyasadaki hareketliliği adeta bıçak üzere kesti. Öte yandan yüksek taşıt kredisi faizleri de vatandaşların alım gücündeki bir diğer Değerli etken oldu. Fiyatlarını düşürmek istemeyen 2. el araba satıcıları bu bağlamda alıcı bulamıyor. Fiyatları yüksek bulan ve düşmesini isteyen tüketiciler ise indirimin geç de olsa geleceğini düşünüyor.
OTOMOBİLLER YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI
Tüketici kurdaki dalgalanmayı göz önünde tutarak arabası bir yatırım aracı olarak görüyordu. Bu durumun ortadan kalktığını söyleyen otomotiv yetkilileri, bu tipten satışların neredeyse sıfırlandığını belirtirken, Aka kar marjının bittiğini vurguladı. Sıfır araçların bollaşmasıyla bekleme müddetlerinin 4-5 ay bandından 2-3 hafta aralığına kadar düşmesi de galericilerin fırsatçılığını bitiren en Değerli etkenlerden biri oldu.
Şuayip Alabay
Yorum Yok